35.- 2022, ara ha fet 30 anys de la visita del museu de Zaragoza dos autobusos de Cabacés.
En el 1988 es va complir els 50 anys de la mort de Longi Navàs i el pare Bastero va escriure la seva biografia en un llibre.
En el 2023 es compliran els 85 anys de la seva mort i els 165 anys del seu naixement.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Long%C3%AD_Nav%C3%A0s_i_Ferr%C3%A9
En 1992 dos autobusos de Cabacés vàrem visitar el museu de ciències naturals i l'aula Longí Navàs. Ho vàrem organitzar l'Ajuntament i l'associació Ceradai. Aquesta associació lliurà al Pare Bastero un reconeixement ofertat per la Generalitat de Catalunya, per la seva gran labor que ha suposat recuperar la memòria del científic Pare Longí Navàs.
Per la Fira Internacional de Zaragoza 2008 van treure la sala per posar altra expositor.
Ara ja torna a tenir la seva sala en el Museu de Ciències Naturals de la Universitat de Zaragoza.
La Col·lecció Navàs deu el seu nom al científic jesuïta Longí Navàs Ferrer (Cabacés, Tarragona, 1858-Girona, 1938), professor d'Història Natural durant 46 anys al Col·legi El Salvador de Saragossa de la Companyia de Jesús. Considerat una autoritat científica a nivell internacional a la descripció i classificació de nombroses espècies animals i vegetals, noves per a la ciència, el resultat de les seves investigacions es plasma perfectament en la riquesa de la col·lecció que atresora la Universitat.
En virtut d'un conveni signat el 15 de juliol de 1988, la col·lecció, que va integrar l'antic Museu d'Història Natural del col·legi esmentat, va passar en qualitat de dipòsit a la Universitat de Saragossa, si bé l'obertura al públic de la Sala Longinos Navás” no es va produir fins al gener de 1992. Des d'aquella data es va convertir en lloc de referència per a nombrosos aficionats i estudiants aragonesos. Amb motiu de les obres de restauració de l'edifici Paranimf (2006-2008), la col·lecció va ser embalada i emmagatzemada amb totes les garanties de conservació exigides, situació en què es troba actualment en espera de la seva nova ubicació.
La col·lecció consta de més de 400 animals naturalitzats , esquelets (mamífers, peixos, rèptils, aus), petxines de mol·luscs, fòssils, nombrosos herbaris i uns 7.300 insectes; als quals cal afegir altres peces de destacada importància científica. Tots aquests exemplars van ser reunits entre finals del segle XIX i començaments del XX i procedents de les missions jesuítiques a Àfrica, Amèrica del Sud i Filipines. A més dels exemplars recollits pel propi Navás o els seus col·laboradors al nostre país.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada