43.- Un fill de Cabacés homenatjat a Zaragoza

 


24 de novembre de 2022

Homenatge a Saragossa al jesuïta biòleg Longinos Navás

El P. Juan Jesús Bastero, de la comunitat d'El Salvador, va ser convidat el passat dia 24 de novembre a intervenir en una sessió científica de la Reial Acadèmia de Medicina de Saragossa per exposar la figura i l'obra científica del P. Longinos Navás SJ (1858-1938).

El P. Navás, natural de Cabacés (Tarragona), va ser durant la major part de la seva vida professor de ciències naturals al col·legi del Salvador i va desenvolupar des d'allà una important activitat com a entomòleg, sobretot en el camp dels insectes neuròpters, que el va portar també a nombrosos contactes amb els naturalistes més destacats a nivell nacional i internacional.

Va investigar i descriure a través de les seves nombroses publicacions científiques almenys 2.684 espècies i 244 varietats noves, va pertànyer (com a membre o en qualitat de col·laborador) a 13 Societats i Acadèmies científiques espanyoles ia 25 estrangeres, va participar en 6 Congressos científics nacionals i 13 internacionals i va tenir part destacada a la fundació de l'Acadèmia de Ciències, de Saragossa, de la Societat Entomològica d'Espanya i de la Societat Ibèrica de Ciències Naturals.

Va reunir una valuosa col·lecció d'insectes, quantificada en trenta o quaranta mil exemplars, que en bona part es troben al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ​​al qual el P. Navás les va voler cedir quan van arribar les adverses circumstàncies de la dissolució de la Companyia de Jesús i linici de la guerra civil. A més, les diverses col·leccions de diferents àmbits naturalistes que van servir durant moltes dècades a l'ensenyament al col·legi d'El Salvador, estan cedides des del 1992 (sense perdre la propietat de la Companyia de Jesús) a la Universitat de Saragossa i exposades de manera permanent a la Sala Longinos Navás del Museu de Ciències Naturals d'aquesta Universitat.

El P. Bastero, biòleg de formació i de dedicació pedagògica, ha dedicat molt d'esforç i molts anys a localitzar, posar en valor i donar continuïtat a l'obra científica del P. Navás; fruït d'això va ser el seu llibre “Longinos Navás, científic jesuïta”, publicat primerament el 1989 per la Universitat de Saragossa (i disponible ara en edició digital gratuïta).

La conferència pronunciada el dia 24 passat a l'Acadèmia de Medicina de Saragossa va ser una síntesi atapeïda de tot aquest treball, clara i brillantment exposada. En concloure, va tenir lloc un prolongat col·loqui amb els acadèmics, que van valorar molt la seva exposició, obrint el diàleg a l'evocació d'altres jesuïtes del camp científic, com el P. Luis Palazón (continuador del P. Navás al col·legi d'El Salvador) , o el molt més famós P. Teilhard de Chardin, així com en general a les relacions ciència-religió.

https://infosj.es/de-cerca/19467-homenaje-en-zaragoza-al-jesuita-biologo-longinos-navas

El llibre es pot aconseguir en PDF a

http://museonat.unizar.es/publicaciones-sobre-la-coleccion-longinos-navas/

Reconeixement a l'autor del llibre

https://infosj.es/noticias/7069-reconocimiento-educativo-a-juan-jesus-bastero



L'autor, el pare Juan Jesús Bastero recentment a visitat a la família Navàs a Cabacés
Padre Juan Jesús Bastero acompanyat amb tres descendents de la família Navàs
Lluís, pare Juan Jesús Bastero, Maria Cinta i Rosa Maria
Fotografia: Joan Cubells


En la primavera del 1992 dos autobusos organitzats per l'Ajuntament de Cabacés visitàrem el Museu de Ciències Natural de la Universitat de Zaragoza i la sala de Longí Navàs. 
CERADAI li atorgà el reconeixement cultural de l'any al pare Juan Jesús Bastero. 
Recordem que en 1998 es compliren els 50 anys de la mort del científic pare Longí Navàs i per això el Pare Bastero va escriure el llibre en memòria del científic

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

45.- Suport voluntari al museu i informant turístic de carrer.-

33.- Explicació de les raons del meu posicionament amb la polèmica del nom escrit de Cabacés.-